Позитивната психотерапия може да промени живота ви

  • 0
10488076_10152448401730865_6309661687893434322_n

Позитивната психотерапия може да промени живота ви

Tags : 

Тя ми даде отговори, които търсех отдавна. В един момент сглоби в едно онези малки парченца мозайка, до които се бях добрала по различни пътища.

Позитивната психотерапия е не просто създадена от проф. Носрат Песешкиан, а е преживяна от него реалност, събрала в себе си целият му клиничен и човешки опит. Най – високото й достижение – да търси начини и форми за промяна на гледната точка, така че човек сам да види възможностите за друг тип реакция и поведение, всъщност е подсказано от хилядолетния опит на медицината знание, което обаче по една или друга причина, се неглижира или направо пренебрегва от повечето психологически школи и учения.

Още в зората на медицината, Хипократ изрича знаменитите думи – „Лечителю, излекувай сам себе си и всички около теб ще бъдат изцелени.”

Работейки със собствените си емоционални модели в процеса на обучение, се научих да разпознавам по-ясно сигналите, които моята система за напътствие ми подаваше постоянно. Вградената у всеки от нас такава система именно чрез нашите емоции и реакции ни показва във всеки един миг колко близо или колко далеч от нашата цел се намираме. В процеса на своето обучение многократно се убеждавах, че позитивната психотерапия е не просто терапия, свързана с емоционални конфликти и физически симптоми. Всъщност тя е нещо много повече от това. Тя притежава инструменти и подходи, чрез които човек може да постига своите житейски, творчески и финансови цели, както и да работи за промяна на взаимоотношенията си с другите хора.

Един от тези инструменти са притчите. Нека никой не се заблуждава, че те са само приказни сюжети с поука на края. Тяхната роля е много по-сериозна и целенасочена.

Работата е там, че приказката, сентенцията или притчата включват образното мислене. То, от своя страна се управлява от дясното полукълбо. Така си осигуряваме неговата по-голяма активност. Защо ни е необходима тя? Защото под негов контрол са въображението, интуицията, както и нашата способност да мечтаем и да визуализираме. Доказано е, че в процес на медитация именно дясното полукълбо е, което доминира. За ползата и огромната сила на медитациите няма да се спирам подробно, тъй като има достатъчно популярна литература за това. Важно е да изясним, че нашите основни инструменти в постигането на целите, желанията, привличането на Любовта и Благоденствието, се управляват именно от дясното полукълбо. Ако ни трябва материален носител на връзката с подсъзнанието, това  отново е дясната част на мозъка. Лявото ни полукълбо, разбира се, заслужава не по-малко уважение, тъй като именно тук са логиката, рационалното мислене, както и способността ни за бързо взимане на решения на базата на прдварително зададени логически концепции.  За да постигаме своите цели, обаче, е нужно да развиваме капацитета на дясното полукълбо и повече да се доверяваме на неговите способности да извлича от сферата на несъзнаваното информацията, която ни е нужна, за да мотивира действията ни.

Една от любимите ми притчи е онази, която ни говори за отговорността на всеки за всичко онова, което преживява в своя живот.

ПЕПЕРУДАТА  

Някога отдавна живеел в древен град Майстор, заобиколен от своите ученици. Най-способният от тях се замислил веднъж:

-А има ли въпрос, на който нашият Майстор няма да може да отговори.

Той отишъл на зелената ливада, хванал най-красивата пеперуда и я скрил в дланите си. Пеперудата шавала с пипалцата си и гъделичкала дланите на ученика. Усмихвайки се, той отишъл при Майстора и го попитал:

-Кажете, каква пеперуда имам между дланите си – жива или мъртва?

Той здраво държал пеперудата и бил готов във всеки един миг да я смачка или да я пусне да излети и по този начин да направи обратното на онова, което би казал Майстора.

Не обръщайки дори глава, за да погледне ученика, Учителят отговорил:

-Всичко е в твоите ръце.

Законът за привличането е природен закон, като този за гравитацията или електричеството. Той винаги ще приблжава до нас онова, което е подобно на нашите мисли, думи и действия.

В един от последните случаи от моята практика, при мен дойде за консултация младо момиче, което живее в Гърция и работи като сервитьорка там. Тя се чувстваше постоянно уморена, изпитваше дискомфорт в стомашната област, каквото и да хапнеше, получаваше подуване на корема, дори и на тялото като цяло. Имаше чувството, че се разширява – раменете, краката, сякаш й се издуваха. Препоръчах й да вземе пробиотик, който да отстрани дискомфорта от стомашно- чревния тракт на чисто физическо ниво, като едновременно с това започнахме да работим върху нейните мисловни нагласи. Не след дълго вече имах представа какво се случваше с нейното вътрешно същество. Тя се чувстваше самотна, нямаше приятел от известно време и тялото й, опитвайки се по своя си начин да „поправи” ситуацията, се разширяваше, за да я свърже с повече хора и неща. Колкото повече тя се затваряше в себе си, толкова повече то се раздуваше, за да запази баланс. Тялото вярва, че винаги прави най-доброто за нас и всички физически симптоми, които ни изпраща като сигнали, са в посока да коригира, доколкото успее, емоционалния дискомфорт, предизвикан от самота, тъга или страх.

Включих в нашите сеанси медитативни техики, при които тя си представяше, че подава ръка на всеки срещнат човек и мислено му се усмихва.

Тялото почти моментално реагира – то разбра, че не му е нужно да се уголемява, за да се свързва. Посъветвах я да използва едно утвърждение: „Във всеки човек виждам Бог и във всяка ситуация само добро.” То щеше да успокои ума, че свързването е безопасно…

Когато усетих, че е готова да гледа напред и вече не се вторачва в своя проблем, както в началото, поисках да разширим целите и да помисли какво още би искала да подобри в живота си. Тя откри, че иска да продължи образванието си и че  сервитьорската професия вече не я удовлетворява. Нещо, за което преди това, не се замисляше изобщо. От нейни близки хора разбрах също така, че те забелязват промяна у нея и чувстват, че нейното отношение към тях е значително по-дружелюбно и ведро. Тя замина за Гърция наскоро и аз съм сигурна, че вече знае как да  разговаря с тялото си и да разчита знаците, които то й изпраща.

Позитивната психотерапия ми помогна още по-добре да се ориентирам в симптоматиката на физическо ниво и отчитайки съответствия в емоционалната сфера, да мога да препоръчам адекватно терапевтично средство или действие. Безкрайно съм й благодарна.
ЗАЯВЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ НА ИМЕЙЛ – marijanna@abv.bg

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:FACEBOOK(1)

ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПИЯ – ЗА МЕТОДА
КУРСОВЕ ПО СУ ДЖОК
ОНЛАЙН КУРС ПО МЕДИТАЦИЯ „СИЛАТА В ТЕБ“ В ЧЕТИРИ МОДУЛА
ОНЛАЙН КУРС „ПЪТЯТ НА СЪРЦАТА“ В ПЕТ СЕМИНАРА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ЛЮБОВТА

28-дневната програма за отслабване и пречистване, основана на Петте елемента започва точно на Новолуние!

Не пропускайте шанса да изглеждате и да се чувствате по-добре!                               

БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ПРОЕКТИ:
Безплатен онлайн семинар „Открий своя вътрешния мир“
Безплатен онлайн семинар „ПОКАНИ ЩАСТИЕТО В ЖИВОТА СИ“
Безплатен онлайн семинар „Различните деца – шансът на живота ни“


  Възползвайте се от  специалните ни предложения ПРОМО ПАКЕТИ – ЗЛАТНИ КОЛЕКЦИИ от семинари, курсове и книги!

книгиЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ4

ЗЛАТЕНА КОЛЕКЦИЯСАМО ТОЗИ МЕСЕЦ(1)

Споделете чрез бутончето, за да се възползват повече хора!
бутон за сайт


Leave a Reply

Абонирайте се, за да получавате новите статии на своя имейл!