Изборът е винаги в нас!

DSCF2954

   Интервю с Росица ВакъвчиеваPicture

Роси Вакъвчиева е психолог, лектор, автор на книгата „Ти си промяната“, създател на много курсове и семинари по теми от личностното развитие. Тя консултира хора, загубили връзката със Себе си и им помага да намерят отново Силата.

Убедена е, че във всеки от нас, абсолютно  във всеки има Любов, достатъчна да спаси Света. Но често болката, страданието, негодуванието, омразата  ни пречи да стигнем до нея.
Мисли, че не може да има по-важно познание от познанието на себе си, не може да има по-важно пътуване от ПЪТУВАНЕТО КЪМ СЕБЕ СИ.

  Роси, ти си автор на сайта sebepoznanie.com. Как се появи  идеята за създаването му?

Винаги съм се вълнувала от силата на човешкия дух, от това, което се случва във вътрешния свят на човек – неговите мисли, чувства, преживявания. С голям интерес и с неспиращо удивление аз изучавам човешката психика и търся отговори в себе си, в психологията, философията, различните духовни учения и религии, квантовата физика.

Преди около 6 години започнах да пиша във форумите на различни сайтове за самопомощ и самоусъвършенстване и започнах да споделям своите идеи, прозрения за това как да си помогнем и заедно да направим света по-добър. Намерих много приятели и хора, които желаят да променят живота си. Много от пишещите във форумите търсеха насока, помощ или просто разбиране.Затова съвсем спонтанно в мен се зароди идеята да създам собствен сайт за самопомощ, за личностно и духовно развитие, където хората да откриват отговори на въпросите си, да намират помощ, разбиране, подкрепа, да научат начини, пътища, методи, с които да открият силата в себе си.Когато реших това, от всякъде започнаха да се стичат хора и обстоятелства, които ми помогнаха да реализирам идеята си.

 Убедих се, че когато си на своя Път и си взел правилното за теб решение, цялата Вселената ти помага. Кои са основните теми, които вълнуват читателите ти?

Темите, които вълнуват читателите ми, са доста разнообразни, но основните са: как да постигнем вътрешен мир и равновесие, независимо от обстоятелствата; как да повярваме в себе си; как да привличаме любов; как да постигаме успех и да подобрим живота си. Всички ние мечтаем за по-добър живот, за здраве, спокойствие, щастие и успехи. Важно е обаче да осъзнаем, че всичко това, за което копнеем, е вътре в нас, и може да го открием единствено там.Основните теми, за които често ме търсят и питат, са свързани с любовта и страха. И макар двете теми да изглеждат съвсем различни, всъщност са много свързани. Защото където има страх, няма любов.В света има две основни емоции – страх и любов и съответно два потока или два кръга – на любовта и на страха. Когато сме изпълнение със страхове, ние ставаме нуждаещи се, изискващи, поставящи условия, изпитваме болка и подхранваме потока на страха. Докато обичта към себе си, благодарността, радостта ни свързва с потока на любовта. Когато се освободим от страховете си, ние достигаме до любовта в нас и може да се радваме истински на живота. А връзките и взаимоотношенията ни от своя страна са най-големият ни учител. Те много точно ни показват какво трябва да променим в себе си и върху какво още е нужно да работим. Често, именно когато човек има проблеми в любовта и преживява загуба, това го тласка да открие любовта и силата в себе си. А с това променя към по-добро не само взаимоотношенията и връзките си, но живота си във всичките му аспекти.    
Кои са духовните закони, които управляват Вселената?
Във Вселената съществуват закони и ако ги познаваме, това ще ни помогне да управляваме живота си към по-добро и да постигаме нещата, които желаем.Най-мощният закон, в който се съдържат и другите закони, е  Законът на привличането, който гласи, че подобното привлича подобно. Това означава, че ние привличаме в живота си хора, обстоятелства и отношения, отговарящи на нашите най-дълбоки убеждения, вярвания, нагласи. Друг закон е законът за проявлението. Той гласи, че първоизточникът на цялата Вселена е чистото Съзнание. И както светът е сътворен от Съзнанието, така и ние творим с ума си своя свят. Има също така закон за причината и следствието, според който нашата енергия се запазва завинаги в Света. Тя се трупа и всичката – независимо дали е насочена към нас или към другите – създава нещо като банкова сметка за съдбата. Всяко действие генерира енергийна сила, която се връща при нас в подобен вид. Във вселената съществува и закон за даването, който гласи, че даването поражда получаване, а получаването поражда даване. Затова ако искаме да получим нещо, трябва първо да дадем. Но също така е нужно да се научим и да получаваме с благодарност.А според Закона за хармонията, когато живеем в съгласие със себе си и света, енергията ни отваря Вселенското изобилие и получаваме достъп  до прозренията, силата и цялата благодат, която може да предложи светът. Има и други закони – като законът за най-малкото усилие, за равновесието, за благодарността. Всички те обаче посочват, че ние сме творци на живота си- творци чрез мислите, думите и действията си.     Повечето хора живеят, чакайки щастието да им се случи. Според теб, как бихме могли да постигнем дълготърсеното щастие?
Щастието не е навън, то е вътре в нас, не е някъде – на определено място, а е тук и сега. Ако го търсим и очакваме друг да осмисли живота ни, друг да ни направи щастливи, ние отдаваме силата си. Тогава ставаме зависими от външното и ще бъдем вечно разочаровани. Затова начинът е да спрем да търсим щастието извън нас, а да го открием, да го видим  в себе си. Да се вгледаме в нещата около нас, в тези, които ни заобикалят. И тогава ще осъзнаем колко щастливи сме всъщност. Защото щастието е по-скоро нагласа, състояние на ума, при което усещаме удовлетвореност от  живота и себе си, изпитваме вътрешна хармония и радост.Когато се радваме на това, което имаме и сме благодарни за него, когато приемаме себе си такива, каквито сме и живеем в съгласие в себе си, ние наистина ще се чувстваме щастливи. А това наше състояние ще привлича още и още неща, които ще допълват това щастие.  Знам, че една от темите в твоите семинари и тренинги е „Душевен мир и увереност в себе си“. Би ли могла накратко да посочиш пътя към постигането им?
Душевният мир е наше естествено състояние. За да стигнем до него обаче, е нужно преди това да изчистим негативния „боклук“, който сме събирали в себе си, да се освободим от гнева, страха, от миналото си, да простим. Чак тогава можем да започнем да „садим“ нови вярвания, убеждения, да прилагаме техники за постигане на спокойствие и увереност в себе си.

Основните принципи на душевния мир са простички истини като да живеем тук и сега – в този момент, да се научим да приемаме, да даваме, да живеем с благодарност. Когато постигнем хармония със себе си и другите, ние по естествен начин започваме да вярваме в себе си и своите възможности, защото вече можем да усетим чудото, което сме. Тогава разбираме, че всички отговори са в нас и че всичко, което ни е нужно, за да придобием увереност, е одобрението от най-важния човек в нашия живот – на нас самите.

Какви са посланията, които искаш да изпратиш към хората?

Основното послание, което искам да достигне до хората, е че нашият вътрешен свят, е отражение на външния. Светът около нас е огледало. Затова ако искаме да променим живота си, е безсмислено да се опитваме да променим всичко и всички около нас и да очакваме, че това ще ни донесе желаното. Това, което е нужно да направим, е да се обърнем към себе си, да открием бариерите, които ни спъват и да започнем една вътрешна промяна. Тогава неминуемо ще видим ново отражение в света, такова, каквото искаме и заслужаваме.

Другото послание, което искам да предам на читателите си, е че това, върху което се концентрираме, се увеличава в живота ни. Това, в което вярваме, става истина за нас. Ние сме творци на живота си.

Затова вместо да обвиняваме другите, обстоятелствата или съдбата си, вместо да си търсим оправдания, е нужно да поемем отговорност за живота си и  да се замислим:

–        Какво мога да направя аз, за да подобря живота, какво мога да предприема, за да видя промяната в света, която желая.

Иска ми се всички хора да осъзнаят, че винаги, във всеки един момент, независимо в какво положение се намираме, ние имаме избор. И дори да е невъзможно да променим обстоятелствата, то винаги може да променим отношението си, а по-този начин ще променим и всичко останало.

Ние винаги можем да избираме:

–        Дали да се оплакваме от живота си и да не посмеем да направим нещо различно заради страха от провал, или да видим проблемите като възможност, предизвикателство;

–        Дали да се оплакваме заради това, което нямаме, или да благодарим за това, което имаме;

–        Да страдаме заради трудностите или да видим урока в тях и да израстваме.

Изборът е винаги в нас. И в каквото и да изберем да вярваме, светът винаги ще се съгласява с избора ни.

ЗА ВРЪЗКА С РОСИ ВАКЪВЧИЕВА – e-mail: rosicavak@abv.bg
www.sebepoznanie.com

 

Споделете чрез бутончето, за да се възползват повече хора!

бутон за сайт

Вижте още:

ПЪТУВАЩ СЕМИНАР В МАЛТА „ЕНЕРГИЯ И ЗДРАВЕ“- 20-23 ФЕВРУАРИ, 2016

Практики за енергийно балансиране, 22-24 януари, Боровец, хотел „Радинас Уей”

Eнергийни техники за освобождаване от страхове – видео курс в два модула, 15 декември

ОНЛАЙН СЕМИНАР „СИЛАТА НА КРИСТАЛИТЕ ДА ХАРМОНИЗИРАТ И ИЗЦЕЛЯВАТ“ – 22 ДЕКЕМВРИ

Програма за лична трансформация „МОЯТА СИЛА“ в 5 стъпки (първа стъпка – БЕЗПЛАТНА)

FACEBOOK(1) ОНЛАЙН КУРС ПО СУ ДЖОК

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА МЕСЕЦА

СТАТИИ ПРЕДСТОЯЩИТЕ СЕМИНАРИ

ОНЛАЙН ВИДЕО СЕМИНАРИТЕ БЕЗПЛАТНИТЕ СЕМИНАРИ

28-дневна програма за отслабване и пречистване, основана на Петте елемента (започва на Новолуние всеки месец)

Възползвайте се от  специалните ни предложения ПРОМО ПАКЕТИ – ЗЛАТНИ КОЛЕКЦИИ от семинари, курсове и книги!

 

книгиЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ4

 

ЗЛАТЕНА КОЛЕКЦИЯСАМО ТОЗИ МЕСЕЦ(1)


Leave a Reply


Logged in as Марияна Анастасова Log out?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:FACEBOOK
КНИГИ
КУРСОВЕ ПО СУ ДЖОК
ОНЛАЙН КУРС ПО МЕДИТАЦИЯ „СИЛАТА В ТЕБ“ В ЧЕТИРИ МОДУЛА
ОНЛАЙН КУРС „ПЪТЯТ НА СЪРЦАТА“ В ПЕТ СЕМИНАРА ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ЛЮБОВТА

28-дневната програма за отслабване и пречистване, основана на Петте елемента започва точно на Новолуние!

Не пропускайте шанса да изглеждате и да се чувствате по-добре!                               

БЕЗПЛАТНИ СЕМИНАРИ
ПРЕДСТОЯЩИ СЕМИНАРИ

Споделете статията чрез бутончето, за да се възползват повече хора!

 бутон за сайтLeave a Reply

Абонирайте се, за да получавате новите статии на своя имейл!