ИзображениеЧЕТВЪРТИ ДЕН


Навикът е като въже. Ние добавяме по една нишка всеки ден, докато накрая не можем изобщо да го размотаем и да се освободим от него.
МАЙМУНАТА  Веднъж князът отишъл в маймунската гора. Както го видели, маймуните се изпокрили в паника, останала само една маймуна, която изобщо не му обръщала внимание и подскачала от клон на клон, сякаш показно. Князът пуснал стрела в нея, но тя я хванала в полет. В отговор князът заповядал на приближените си всички да стрелят по нея, полетял дъжд от стрели и маймуната паднала мъртва. Тогава князът се обърнал към своя приятел Йен-Буй:

-Видя ли какво се случи? Това животно рекламираше ума и способностите си. То вярваше, че е недосегаемо, вярваше в силата и майсторството си. Помни тази случка! Никога не показвай пред хората най-добрите си качества.

Когато се върнали в двореца, Йен-Буй станал ученик на княза, той ден и нощ работел върху себе си, за да се избави от всичко, което го прави да изпъква. Скоро в кралството вече никой не знаел нито как да се държи с него, нито пък как да го манипулира…..

……………………… ……………………………………..

Тази история съдържа един от най-тайните ключове на Дао. Дао казва, че всичко, което е прекрасно в човека, трябва да се пази и съхранява дълбоко. Това, което е истинско във вас, трябва да се съхранява в сърцето, защото, когато истината е скрита в сърцето, тя израства като зърно, попаднало в благодатна почва. Ако го измъкнете навън, за да го види всеки, то просто умира, умира без полза. Така във вас никога няма да цъфнат цветя. Обръщайте се във всичко истинно и прекрасно като към зърно. Внимателно му предоставете почва в сърцето си и не го демонстрирайте на всеки и навсякъде.

Но всеки прави обратното. Това, което е неправилно, вие криете и не искате никой да види, а това, което е прекрасно-дори ако и не е така-вие непрекъснато изваждате на показ пред всички, вие го демонстрирате, опитвате се да го рекламирате, да го прославите.

От това идва и гасненето на човека-защото уродливото расте, а истинското се губи и изсъхва. Неистинското расте, то става зърно и дава плодове, а истинското се изхвърля и умира.

Обръщайте се към всичко, което е истинно и прекрасно във вас, като към зърно….

Посаждаме грижливо семената, които ще ни дадат резултатите, които желаем. „Каквото посееш, това ще пожънеш” – не са обикновени думи. В тях е скрита много по-дълбока мъдрост от нашето обичайно тълкувание. Да се научим да засаждаме онези точно семена, които ще ни доведат до конкретни резултати е изкуство, на което са обучавани най-светлите умове на човечеството.  Може би не винаги виждаме връзката между нашите действия, думи, мисли и резултати и затова не всякога имаме яснота в каква посока да насочим нашите усилия. Тази Програма е изградена и върху знанието за това, какви точно семена е нужно да посадим, за да видим и изживеем в живота си любов, привързаност и добри взаимоотношения с другите хора. Упражненията и техниките са специално подбрани именно с такава цел. Първите предвестници на правилно засадените семена са „съвпаденията”. Настройваме ума си така, че да ги забелязваме и отчитаме като такива.

Обръщаме им внимание като ги осъзнаваме, усилваме вибрацията им посредством нашето внимание и ги включваме в нашия Дневник на позитивната трансформация.

Дневникът всъщност не е нищо друго, освен добрият, стар тефтер, в който си записваме наблюденията от началото на нашата Програма. От днес нататък обаче той ще отразява, освен това, и нашата позитивна трансформация или промените, които настъпват с нас и нашето обкръжение. Наблюдаваме  и записваме, наблюдаваме и записваме – без самокритики, самоосъждане, съжаление и разочарование от себе си или от други.

Влизам в офиса на една приятелка, която ме вика, защото иска да консултирам майка й във връзка с неин здравословен проблем. Влизам и ме посреща една изключително лъчезарна възрастна жена с живи и млади очи. Запознаваме се и преди да се усетя, сладкодумната ми събеседничка подхваща една  красива любовна история, свързана с нейния род. Слушам я очарована, докато тя ми разказва как дядо й много обичал едно момиче, но като отишъл войник, то се омъжило за брат му. Върнал се и като разбрал за измяната, напуснал дома и изчезнал, никой не го знаел къде е. А той отишъл в Свиленград и започнал да се представя за турчин. Там срещнал и се влюбил в красива българка. Признал на баща й и брат й, че е българин и се оженил за нея. За пред другите обаче продължавал да носи турския фес. Като дошло време турците да бягат от града, той ги съпроводил донякъде, но накрая трябвало да им каже, че няма да бяга с тях, защото всъщност е българин и ще остане при своите. Тук, на границата, го убили заради това. Така загинал дядо ми – тъжно ме гледаха очите на възрастната жена. Обаче много красива любовна история е преживял….

Трябва да сте готови за това, че  ще зачестят любовните истории, на които ще попадате уж случайно – прочетени, чути, видени някъде по списания, телевизии, няма значение къде- те са първият сигнал, че любовта се приближава към вас. Следващото упражнение ще ускори това приближаване.

Упражнение – Сподели любовната история.

Избираме някоя от любовните истории, пристигнали до нас и в разговор с близки или приятели я споделяме с възхищение и радост от преживяното щастие. Наслаждаваме се на емоцията, създаваме радостно усещане у себе си. Споделяме я с поне трима души днес.

Разговорът с любимия/любимата днес може да съдържа уговорки за предстоящия уикенд. Отпуснете въображението си на воля и планирайте да посетите най-красивите кътчета, за които сте мечтали.

Малко след като „уточняваме” по телефона предстоящо пътуване до Карибите, и след като съм разгледала в интернет различни хотели и местности там, избрала съм прекрасен хотел с красива гледка, „обсъдили” сме дори разположението на басейните наоколо, както и палмите на плажната ивица и с радостно предчувствие сме „приключили” разговора, излизам на кафе с близка приятелка. Още докато вървим по пътя, без тя въобще да знае за моите „телефонни” занимания чувам от нея репликата – „Знаеш, ли че вчера моя син бил на Карибите и там било много хубаво.” Буквално се втрещявам. Безкрайно изненадана я питам как така, а тя отговаря, че всъщност той е бил в едно заведение в града, което носи това име. Отбелязвам си съвпадението наум и се усмихвам вътрешно. Системата е задействана, трябва й подтик от време на време.

РЕЗЮМЕ

БЛАГОДАРНОСТ И ДАВАНЕ НА ЖЕЛАНОТО НА ХОРАТА ОТ СПИСЪКА
ЗАБЕЛЯЗВАМЕ СЪВПАДЕНИЯТА

„РАЗКАЖИ ЛЮБОВНАТА ИСТОРИЯ” – ТЪРСИМ, НАМИРАМЕ И РАЗКАЗВАМЕ

ПЛАНИРАНЕ НА УИКЕНДА –ДА ОПРЕДЕЛИМ ЖЕЛАНИЯТА СИ

ВИЖТЕ ПРЕДСТОЯЩИТЕ СЕМИНАРИ


Leave a Reply

Абонирайте се, за да получавате новите статии на своя имейл!